Cölöpözés az építkezésen

Hetek óta tartó cölöpözési munkák során több száz cölöp került a földbe annak érdekében, hogy az épület alapozása megkezdődhessen, és kialakulhasson a megfelelő csatornavédelem. A folytonos spirállal fúrt cölöpök átlagosan 12,5 m mélységig érnek, a fúrók átmérői 60-80-100 cm. Összesen három-három cölöpöző gép, lánctalpas daru, betonszivattyú és földmunkagép dolgozik egyszerre a területen. A tervek szerint több mint 1300 darab cölöp kerül az alapépület alá, csővédelemre pedig több mint 500 darab. Az alapozási munka az alapépülettel kezdődött június közepén, a várható befejezés augusztus eleje. Csatornavédelemnél a fúrási mélységek változóak  9 m és 14,4 m között mozognak. Alapépületnél eddig felhasznált cölöpök hossza meghaladja a 10442 folyómétert.

A mélyépítés folyamata összetett és nagy szakértelmet kíván, főleg egy ilyen feszített tempójú építkezésnél, mint az új úszóközpont. A kiviteli terven szereplő szinten kell kialakítani a munkaszintet, majd a cölöpök tengelypontjait alsórendű geodézia méréssel meg kell határozni. A kitűzést követően a fúrógéppel a cölöp tengelypontra kell állni, és biztosítani a fúróspirál függőlegességét. A fúróspirált folyamatosan kell a talajba juttatni, úgy hogy a furat fala ne veszítse el stabilitását, és a kihordott talaj mennyisége minimális legyen. A fúrószerszám egy merev acélcsőre hegesztett folytonos spirál, a beton a belső acélcsövön keresztül áramlik.

A furat fala folyamatosan megtámasztott, ennek önsúlya és a kiemeléskori palástsúrlódás ellenállása adja a betonozáshoz szükséges ellennyomást. A szükséges mélység elérése után a furatot betonnal kell stabilizálni. A fúrószerszám visszahúzása egy időben történik a nyomás alá helyezett betonfeltöltéssel. A cölöpöket az építkezés munkaszintjéig szükséges betonozni. Az előregyártott armatúrát a lehető legrövidebb időn belül le kell ereszteni daru segítségével, ami saját súlyánál fogva süllyed. A megszilárdult cölöp felső részét visszabontással, visszavéséssel a terv szerinti minőségre kell megcsinálni. Csak a visszavésés után kezdődhet el a továbbépítés.

Ez a technológia szinte mindegyik talajtípuson használható, gyorsasága miatt nagy termelékenységet eredményez.


Rendszerüzenet