A tervezettnél is gyorsabban halad a Dagály Úszóaréna építése - Teljesen szerkezetkész az épület


Egy évvel ezelőtt kezdődött Magyarország jelenleg futó legnagyobb sportberuházása a 2017-es vizes világbajnokságra épülő Dagály Úszóaréna kivitelezése. Az építőknek olyan rekordot kell felállítani a határidőre történő befejezéshez, amely a világ élvonalába tartozik. Kevesebb mint két év alatt még sohasem épült ilyen létesítmény.Az elmúlt időszakban 15 versenymedencényi betont, 1 Szabadság-hídnyi és 2 Lánchídnyi acélt építettek be Magyarország legnagyobb folyamatban lévő beruházásán. Elkészültek a 28.000 négyzetméternyi, 50 méter magas, 10 db 10 emeletes lakótelepi épülettel megegyező nagyságú épület utolsó négyzetcentiméterig részletes tervei. A robosztus alapozás alkalmával 120.000 ezer köbméter föld került megmozgatásra, az épületet mintegy 2400, 13 méter mélyen lefúrt, egyenként 16 tonnás cölöp tartja.

Az épület teljesen szerkezetkész, február közepén rákerült a 2400 tonnás, önmagában egy Szabadság-hídnyi tetőszerkezet, továbbá beépítésre került 15 versenymedencényi beton és további 2 Lánchídnyi acél. Az épületbe Budapest-Belgrád távolságnyi elektromos vezeték kerül.


Az alapépülete már 65%-ban elkészült, a világbajnokság kiegészítő elemei - többek közt az ideiglenes lelátók- 25%-os készültségben járnak. Naponta közel 600 fő munkáját szükséges koordinálni a helyszínen, de a háttérben is közel 100 tervező, építész, mérnök feladatait kell összehangolnia a kivitelezés fővállalkozójának, a Market Építő Zrt.-nek. Az épülő uszodához eddig 115 cég vagy egyéni vállalkozó járult hozzá szaktudásával.
Ősztől megújul a Dagály-strand, amelynek nyitvatartása tavaly ősszel meghosszabbításra került. Ennek köszönhetően a strand az építkezés teljes ideje alatt nyitva áll, így az előzetes tervekkel ellentétben a 2016-os, idei szezonban is várja a fürdőzőket.

A beruházás több mint uszodaépítés, komplex városfejlesztési program része, amely Budapest és Angyalföld gyarapodását szolgálja. A beruházás keretében megújulnak a környező utak, sor kerül a környezet rendezésére, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az úszóarénáig, valamint a Kossuth-tér és a Dagály között és fejlesztik, egyszerűsítik a tömegközlekedést is. A területen elkészített új árvízvédelmi gát egy kilométer hosszan védi a város ezen szakaszát az árvizektől, megoldva ezzel az egy évtizede húzódó problémát.

Az épület több mint versenyuszoda, a fejlesztéssel a Dagály területén az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontja jön létre, amely a világbajnokság után is több ezer ember számára nyújt majd élményteli szórakozást. Az uszoda nyitva áll a nagyközönségnek, tanuszodája lesz a gyerekeknek és edzőbázisa a magyar úszó- és vízilabdasportnak, emellett otthont ad majd több tucat hazai és nemzetközi versenynek is.
A beruházás a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság jegyében zajlik. Az úszóaréna több kiemelkedő műszaki megoldással bír; akad köztük olyan is, amelyet időközben találtak ki az építők.
A 12.400 fő befogadására alkalmas ideiglenes lelátók elbontás után 100 százalékban újrahasznosíthatóak lesznek, alkalmasak 2 db P+R parkoló létesítésére.

Az ideiglenes lelátók tetőburkolata elbontás után más épületek hő- és vízszigetelésére is alkalmas, így akár a környék óvodáinak, iskoláinak külső szigetelését is szolgálhatja majd. A vizesblokkok kialakításához mobil szaniter konténereket használnak, így elbontás után közterületi mosdók lehetnek belőlük. 

A fűtési rendszer gazdaságos üzemeltetéséhez és a versenymedencék vizének fűtéséhez a területen található Béke kút termálvizét használják.


Rendszerüzenet